Tähän blogiin olen koonnut isäni Pentti Termosen arkistoista kuvia sota-ajalta. Kirjahyllyssämme oli/on M. O Matilaisen JR8:n vaiheista kertova Korpisoturit kirja. Kirjan välissä on muutama aukeama joihin on itse nämä kuvat kiinnitetty. Kuvien ottajista ei ole tarkempaa tietoa. Pentin kirjoittamat selitteet kuvien ohessa. Kuvat alkuperäisessä järjestyksessä. Jostain syystä kuvia ei ole kevään -42 jälkeen vaikka palvelus jatkuikin kuten ao. spassin alkuajan merkinnät kertovat.
Jatkona kuvia myös työuran varrelta PV palveluksessa.
Osannotto taisteluihin:
Varusmiehenä: II/JR 8:ssa Kenraalinkylä - Mantsi - Äänislinna - Syväri
Reseviläisenä: 15.4.42 - 24.11.44 VK/JR 8:ssa Syväri - Pallahti (?) - Loimola - Tornio - Ylämuonio
Kuvia on käytetty myös Mauno Jokipiin toimittamassa kirjassa Tuntemattoman sotilaan rykmentti - JR 8 joka käsittelee rykmentin historiaa. Kyseinen kirja sisältää myös lukuisia lainauksia Pentin muistelmista Sodassa kahta suurvaltaa vastaan. Lisään ainakin otteita siitä tähän tai erilliseen blogiin ehtiessäni. Kirjassa on muuten ihan oma kappale jossa kuvataan Tuntematon sotilas elokuvan yhteydet todellisiin tapahtumiin.
Blogin otsikkoon lainasin jalkaväen kenraalia, Mannerheim-ristin ritari Adolf Ehrnroothia. Isäni oli hänen kanssaan kirjeenvaihdossa ja myös tapasi kenraalin useampaan kertaan. Ehrnroothia voi kuunnella vaikka tästä linkistä, itsenäisyyspäivän puhe 6.12.93 on tiukkaa asiaa tänäkin päivänä ja esiintymisessä ns. asennetta https://www.youtube.com/watch?v=h9HGuCfEHrI
Kuva 1
Radiosähköttäjä-kurssi syksyllä 1940, Liperi, Ampumamaja. Tulevat JR:8:n radistit 1941-44 ja muitakin.
I Rivi vasemmalta oikealle
Kuva 2
10.8.41 Salmin kirkonkylä, 1 pv:n lepo soppajonoineen
Kuva 3
Mantsinsaaren uudelleenvaltauksen jälkeen tuotua "rantapyssyn" putkea asennetaan poteroon 30.7.41.
Kuva 4
Lähtö Mantsinsaaresta uusia korpiretkiä kohti 8.8.41
Kuva 5
Kahden päivän lepo + täintappo Hyrsylän mutkassa 14.8.41. II/JR8:n viestijoukkue. (JTe huom: Eturivissä tupakka huulessa olevan henkilön takana istuu Pentti Termonen.)
Kuva 6
Stm. Kauppinen Vilho vauhdissa. Railakas poika Lappeenrannasta. Oli jopa nopeampi lonkalta ampumaan kuin sotamies venäläinen.
Kuva 7
Hyrsylä 14.8.41 Korpr. V. Ratinen (Kaatui 4.9.41) ns. p-ka-motissa melkeimpä käsivarsillemme
Kuva 8
Uomaan tiellä
"Töpinä" marssilla
Kuva 9
Viestikoiraryhmä Rupsoilassa ennen suomarssia Säämäjärven kannakselle. "Kesäksi maalle sanoi helsinkiläispoika kun sotaan lähti..."
Kuva 10
"Koukkauksen" aikana tuhtottu venäläinen juna Säämäjärven kannaksella 1.9.41.
??..kaatuneesta veturista purkautunut höyry peitti ympäristön metsän ja auringon.
Kuva 11
Pyhäjärven tiellä
Kaksi komppanian "äitiä" ihailee poikiensa pahoja tekoja.
Kuva 12
Isoin Ukon tiellä romutettu panssarivaunu. Pyhäjärven tiellä. Yllä poseeraa II/JR8 viestijoukkue peittäen koko rumiluksen. (Itse ylinnä toinen oikealta)
Alla nähdään vaunukin jo. (JTe: viittaa kuvaan 13)
Kuva 13
Yksi Klim Voroshilov
Kuva 14
1.9.41 Ratapenger lähellä Kutisman asemaa ja ns. p-ska-mottia
Kuva 15
Aunuksen - Prääzän tiellä. Tykkitornin kantta pitelevä "hiippari" on pataljoonamme komentaja majuri Hannu Väänänen
Kuva 16
Ennen taistelun alkua. Kädet torvena suulla on silloinen kapteeni Priha. Kuva on Matroosan kylän liepeiltä. Suuntana silloin Petroskoi. Kesk. Luutn. Kunnas keskustelee lähetin kanssa.
Kuva 17
24.9.41 Taistelun jälkeinen tuokio Petroskoin tien laidassa. Kuvassa keskellä silloinen luutn. Karanka ja silmälasiherra oli muistaakseni luutn. Puhakka.
Kuva 18
Äänislinnan asemaseutua
Kuva 19
Tulipa nuohotuksi tuokin talo kellarista ylimpään ullakkoon saakka. Tapahtui 2.10.41
(JTe huom: Tästä kyse: https://www.sotahistoriallisetkohteet.fi/app/sights/view/-/id/983 )
Asemasodan aikaisia kuvia
Kuva 20
Juksovan kirkko, seurakuntasali ja haudankaivajan asunto (myös meidän radioryhmän) etualalla portin vieressä. Oikealla olevassa seurakuntatalossa esitetiin elokuvia ja viihdeohjelmia?!
Kuva 21
"Syvärin pikajuna" Ainoa pässiveturi+vaunut Syvärin eteleäpuolella II patal. huollon käytössä.
Kuva 22
Radioryhmä Juksovassa. Seisomassa vasemmalta Lehtonen, Pajunen, Varpainen, Manninen, Haapaniemi, Termonen ja istumassa hevosmies Jähmänen ja ilman paitaa Ellonen joka kaatui. Poissa kuvasta E.Jalava ja M. Wirnes.
Kuva 23
Juksovan liepeillä. Saunakorsun edessä. Seisom. vasem. Veikko Lahtonen (saunamajurivuorossa), Unto Hämäläinen, Esko Jalava ja istumassa Mauno Wirnes, Pentti Varpainen ja Pentti...
Kuva 24
Juksovan liepeillä. Asuntokorsumme ovi-aukko. Varpainen, Aleksejeff, itse ja Wirnes. Hotelli Knut-Posse on omaa kaiverrustani. "Samovaari" on toinen varakappale kolmannen käytössä olevan lisäksi.
Kuva 25
Kevät -42 Vähemmän sotainen kuva, vaikka kivääri ja oma puoliautomaattini ovatkin mukana näön vuoksi. Kuvan ottoaikaan (15.4.42) pääsimme siviiliin, palveltuamme tasan kaksi vuotta asevelvollisena Suomen raskaassa. Tosin siirryimme vain reserviin ja saimme sen mukaiset päivärahat... (JTe huom. Pentti oikealla.)
Kuva 26
No ei tuo temppu mikään ole, mutta kuvassa näkyy osa Juksovan järveä etelässä.
Kuva 27
Lotinapelto palaa... (H-veljeni kuva)
JTe huom: Kuvat on ensin skannattu per aukeama kuten alla ja siitä sitten erottelin yksittäisiksi kuviksi.
Kuvia työuran varrelta
(Lainatutka expatit?)